Barnaktiviteter på Öland – äventyr för hela familjen

05 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Öland, känt som solens och vindarnas ö, är inte bara en plats som erbjuder fantastiska naturupplevelser och kulturell historia. Det är också en destination som är fullspäckad med roliga barnaktiviteter som gör den till en idealisk plats för familjesemestrar. Med allt från fornminnen och djurparker till äventyrsbad och temaparker är Öland ett paradis för alla barns äventyrslust och en perfekt plats att skapa minnesvärda familjeminnen.

Upplev Ölands natur och djurliv

Det finns massor av saker att göra på öland med barn. Öland är en naturskön ö med en unik flora och fauna. Ett besök till Stora Alvaret, en av öns UNESCO-världsarv, är en måste-aktivitet för alla naturälskande familjer. Denna karga kalkstensslätt är hem för sällsynta arter och en perfekt plats för intressanta naturvandringar där barnen kan lära sig om Sveriges unika landskap och biologiska mångfald. För de familjer som gillar djur finns det flera alternativ, som Ölands Djurpark. Här kan barnen komma nära dussintals arter av både exotiska och inhemska djur. Man kan titta på när lejonen matas, klappa getterna eller följa med på en guidad tur och lära sig mer om djurens beteenden och livsmiljöer.

barnaktivitet öland

Kultur och historia för nyfikna upptäckare

Ölands rika historia erbjuder spännande besöksmål för familjer som vill utforska kulturskatter. Ett av de mest populära barnanpassade historiska besöksmålen är Eketorps borg – en restaurerad järnåldersfästning där barnen kan delta i olika aktiviteter och lära sig hur det var att leva under äldre tider. Att utforska de många slotten och ruiner som finns runtom på Öland är också en underhållande och lärorik aktivitet. Borgholms Slott och den närliggande Slottsruinens äventyrsbana är en fantastisk plats där barnens fantasi kan flöda fritt och historien kommer till liv. Här kan familjer uppleva levande historia genom teaterföreställningar och guidningar anpassade för de yngsta.

Kreativa och aktiva äventyr

För barn som älskar att röra på sig och utmana sig själva finns det ingen brist på aktiviteter på Öland. Låt barnen ta ut svängarna på en av de många lekplatserna som är särskilt utformade med fantasifulla teman. Eller varför inte en dag på äventyrsgolfbanan? Minigolf är en perfekt familjeaktivitet som kombinerar skoj med lite vänlig tävlingsanda. Ett annat sätt att aktivera barnen på är genom att hyra cyklar och ge sig ut på Ölands många cykelleder. Cykla längs med kusten, genom skogar och förbi historiska landmärken. Det är ett härligt sätt att se ön samtidigt som man får frisk luft och motion.

Barnanpassade favoritställen på Öland

En av de mest uppskattade destinationerna för barnaktiviteter på Öland är Lådbilslandet, ett unikt nöjesfält där barnen får köra små lådbilar runt en invecklad bana, designad för att efterlikna en riktig stad med allt vad det innebär av trafikljus, rondeller och parkeringar. Det är ett ställe där barnen kan öva på sina körkunskaper i en säker och kontrollerad miljö, samtidigt som de har fantastiskt roligt. Utöver lådbilskörningen, erbjuder Lådbilslandet också andra aktiviteter som vattenlekar och trampbåtar, vilket gör platsen till en hel dag med nöjen för hela familjen. Ta en paus från bilkörningen och njut av en avslappnande picknick i gröngräset eller utforska de andra lekfulla aktiviteterna.

Fler nyheter